Kakapo

Kakapo teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Linnud
Tellimus
Psittaciformes
Perekond
Nestoridae
Perekond
Strigops
Teaduslik nimi
Strigops Habroptilus

Kakapo kaitse staatus:

Ohustatud

Kakapo Asukoht:

Okeaania

Kakapo faktid

Peamine saak
Rimu puuvili, lilled, juured, seemned
Elupaik
Loodusliku taimestiku ja tiheda džungli piirkonnad
Kiskjad
Inimene, kassid, karjaloomad
Dieet
Taimetoiduline
Keskmine pesakonna suurus
2
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Rimu vili
Tüüp
Lind
Loosung
Maailma kõige raskem papagoi liik!

Kakapo füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Roheline
Nahatüüp
Suled
Eluaeg
50–65 aastat
Kaal
2–4 kg (4,5–9 naela)

Kakapo on üks suurimaid papagoi liike maailmas, kus keskmine täiskasvanud kakapo kasvab umbes 60 cm kõrguseks. Kakapo on maailma kõige raskem papagoi liik ja just selle kaalu tõttu on kakapo üks väheseid linnuliike, kes ei suuda lennata.



Kakapo on pärit Uus-Meremaa metsadest ja kakapot ei leidu looduses mujal maailmas. Arvatakse, et lennuvõimeline kakapo on selle Uus-Meremaa elupaigas kunagi õitsenud, kuna kakapot ei jahtinud imetajaid, ja arvatakse, et see on veel üks põhjus, miks kakapo on arenenud maa peal elavaks linnuks .



Nagu paljudel teistel Uus-Meremaa saartelt leitud loomaliikidel, oli kakapol kohalike hõimurahvaste jaoks suur tähtsus ning kakapo ilmub paljudes kohalikes juttudes ja rahvaluules. Pärismaalased jahiksid kakapot liha ja sulgede pärast, mida kohalikud hõimlased riiete valmistamiseks kasutasid.

Tulenevalt asjaolust, et kaitsetud kakapot jahtisid pärismaalased ning Euroopa asukad tõid kaasa kiskjate, näiteks kasside, stoutide ja rottide sissetoomise, on kakapo populatsioon peaaegu hävitatud, kuna arvatakse, et sinna on jäetud vähem kui 150 kakapo isendit looduses 2009. aasta alguses. Kakapot peetakse nüüd planeedi üheks kõige kriitiliselt ohustatumaks loomaliigiks.



Kakapol on suurte mõõtmetega lühikesed tiivad ja kuna ta ei saa lennata, kasutab kakapo peamiselt tiibu, et aidata tal tasakaalu hoida ja end puudes ringi hüpates toetada. Kakapo kasutab ka tiibu, mis aitab kukkumist murda, kui kakapo hüppab puude alumistest okstest maapinnale.

Nagu kõigi teiste papagoi liikide puhul, on ka kakapol suured ketendavad jalad, mille kaks varvast on suunatud ettepoole ja kaks varba tahapoole. See aitab kakapol puuharudest kinni hoida, kui kakapo neil istub ja koos kakapo pikkade teravate küünistega aitab kakapol puude otsa ronida.

Kakapol on taimtoiduline toitumine, süües seemneid, pähkleid, puuvilju, marju ja lilli. Kakapo on eriti kiindunud rimu puu viljadesse ja on teada, et kakapo toitub rohkesti ainult rimu viljadest.



Kakapol on suured pruunid silmad ja just suurte silmade tõttu nimetatakse kakapot sageli öökulli papagoideks. Kakapo pea ja noka kuju aitab kaasa ka sellele, miks kakapot tuntakse öökulli papagoi nime all.

Paaritumishooajal leitakse sageli isane kakapo, kes otsib naissoost kaaslast ja meelitab teda valjete kõnede ja keerukate väljapanekute abil. Kakapo sigib alles aastatel, kui toitu on rohkesti, seega võib kakapo paljunemisprotsess olla aeglane. Kakapo aretab elus hiljem kui enamik linde - isane kakapo saab suguküpseks umbes 5-aastaselt ja emane kakapo võib enne pesitsemist olla ligi 10-aastane.

Kakapo kipub elama väga pikka elu, kusjuures keskmine kakapo isend saab umbes 60-aastaseks. Pole haruldane, et kakapo saab palju vanemaks ja paljud kakapo isikud saavad peaaegu 100-aastaseks. Huvitav fakt, mis muudab kakapo nii ainulaadseks, on see, et nad on tegelikult öised, nii et päeval magage ja liikuge, öösel sööge.

Vaata kõiki 13 loomad, mis algavad tähega K

Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Lindude entsüklopeedia

Huvitavad Artiklid