Punane panda

Red Panda teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Carnivora
Perekond
Ailuridae
Perekond
Ailurus
Teaduslik nimi
Ailuruse kuld

Red Panda kaitse staatus:

Ohustatud

Red Panda asukoht:

Aasia

Punase Panda lõbus fakt:

Looduses on järele jäänud vähem kui 3000!

Punase Panda faktid

Saak
Bambus, marjad, munad
Noore nimi
Cub
Grupikäitumine
  • Üksildane
Naljakas fakt
Looduses on järele jäänud vähem kui 3000!
Hinnanguline populatsiooni suurus
alla 3000
Suurim oht
Elupaikade kadu
Kõige eristavam omadus
Roostes värvuses paks karv ja triibuline nägu
Muud nimed)
Väike Panda, Tulerebane
Rasedusaeg
4 kuud
Elupaik
Kõrgel mägimets
Kiskjad
Lumeleopard, Marten, inimene
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
3
Elustiil
  • Öine
Üldnimi
Punane panda
Liikide arv
1
Asukoht
Himaalaja
Loosung
Looduses on järele jäänud vähem kui 3000!
Grupp
Imetaja

Punase Panda füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Net
  • Valge
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
24 mph
Eluaeg
8 - 12 aastat
Kaal
3 kg - 6,2 kg (7 naela - 14 naela)
Pikkus
60–120 cm (24–47 tolli)
Seksuaalse küpsuse vanus
18 kuud
Võõrutamise vanus
5 kuud

Punase panda klassifikatsioon ja areng

Punane Panda on kassi suurune lihasööjate liik, kes leitakse Himaalaja nõlvade parasvöötme mägimetsades. Nagu nende nimigi ütleb, on nad seotud suurema ja kuulsama Hiidpandaga (ehkki nende ühenduse täpne lähedus jääb teaduse jaoks endiselt ebakindlaks), lisaks jagavad nad pesukaruga mitmeid omadusi, mistõttu punased pandad liigitatakse oma pere. Punast pandat tuntakse nende kodupiirkondades ka mitmete erinevate nimedega, sealhulgas Väike Panda, Punane Kass-Karu ja Nepalis Tuletõkke Rebasena. Nagu nende palju suurem nõbu, loodab Punane Panda toita bambusele ja nende ainulaadsete alade kiire raadamise korral jääb nende loomade söömine üha vähemaks, mis on lõpuks viinud Punase Panda ohustatud liikide loetellu.



Punase panda anatoomia ja välimus

Punane Panda on umbes sama suur kui suur kodukass, kassitaolise näo ja pika põõsase sabaga. Nende roostes värvusega paks karusnahk katab keha, välja arvatud peaaegu valged kõrvad, põsed, koon ja silmade kohal olevad laigud. Red Pandal on ka punakaspruunid triibud, mis kulgevad mööda valget koonu mõlemal küljel, koos sabas vaheldumisi heledate ja tumedate rõngastega. Red Pandal on ka pooleldi sissetõmmatavad küünised, mis aitavad oksadel ronimist ja stabiilsust ning tugevad ja sitked lõuad, mida nad kasutavad bambuse närimiseks. Nagu Hiiglaslik Panda, on ka Punasel Pandal pikendatud randmeluu, mis toimib natuke nagu pöial, võimaldades neil bambusest kinni hoida, kui nad seda närivad. Red Pandal on ka tihe karusnahk, mis aitab talvel külma talve ajal sooja hoida, lisaks sellele, et jalataldadel on paks ja villane karusnahk, mis lisaks jalgade soojas hoidmisele hoiab ära ka niiskete okste libisemise.



Red Panda levik ja elupaik

Punane Panda asub Himaalaja parasvöötme metsades asustamas 1800–4000 meetri kõrgusel. Need kõrged mäenõlvad kipuvad olema kaetud lehtpuumetsaga, mille bambusekorrus on Red Panda ellujäämiseks ülioluline. Nende ajalooline levila ulatus läbi Bhutani, Nepali, India, Myanmari ja Hiina, kus nende leviala kattub veelgi haruldasema hiidpanda omaga, kuid tänapäeval on punane Panda teatud piirkondadest välja surnud ja teistes elanikkonna arv väheneb kiiresti. Nende põliste, mägimetsade habras ökoloogia ja sõltuvus bambuse söömisest on Red Panda surutud väiksematesse ja isoleeritumatesse taskutesse, mis on kunagi laiemad, koos muude teguritega, sealhulgas kliimamuutused, mis mõjutavad bambuse rohkuse puudumist.

Punase pandaga käitumine ja elustiil

Punane Panda on öine ja üldjuhul üksikloom, välja arvatud isased ja emased, kes tulevad pesitsusperioodil paaritama. Punased pandad veedavad päevavalgustunde magades puulehe kõrgel olevates okstes, ümbritsedes oma pika ja põõsase sabaga sooja. Kuigi teadaolevalt toituvad nad puudest, tulevad nad tavaliselt pärast hämarust maapinnale, et pimeduse ohutuse tagant toitu otsida. Punane Panda on territoriaalne loom, kes tähistab oma plaastrit väljaheidete, uriiniga ja vabastab päraku näärmetest muskusekretsiooni. Samuti on teada, et nad suhtlevad omavahel, kasutades lühikesi vilesid ja piiksatusi. Punane Panda on tugev ja vilgas mägironija, kes päeval magab mitte ainult ohutult okstes, vaid suudab ka tüvest üles noolida, kui kiskjad ähvardavad seda teravate küüniste abil.



Red Panda paljundamine ja elutsüklid

Punased pandad pesitsevad tavaliselt jaanuarist märtsini ja pärast umbes neli kuud kestnud tiinusperioodi sünnitab emane 1–5 pimedana sündinud poega, kes hakkavad paari nädala jooksul silmi avama, Red Panda pojad avanevad täielikult alles umbes kuu vanuselt. Enne poegade sündi ehitab emane punane Panda puurauku, juurtesse või bambusetihna pesa, mis on vooderdatud lehtede, sambla ja muu pehme taimse materjaliga. Red Panda pojad ei tohi pesast lahkuda enne, kui nad on kolm kuud vanad ja piisavalt tugevad, et pidada keeruliste okste üle läbirääkimisi. Nad söödavad ainult bambusest, kuni nad on piisavalt vanad, et teisi toite magustada ja täiskasvanute täisealiseks saada umbes aasta pärast. Noorte punaste pandade suremus on siiski kõrge - kuni 80% ei ole täisealiseks saanud.

Punase pandaga dieet ja saak

Kuigi Red Panda kuulub lihasööjate hulka, on nende toitumine peaaegu taimetoitlane, kuna bambusevõrsed moodustavad suurema osa nende toidust. Kuna punane panda on imetaja, on selle seedesüsteem lühike, mis tähendab, et kuigi bambusest on niikuinii vähe toitu, ei suuda nad oma söögikordadest maksimumi võtta. Erinevalt hiiglaslikust pandast sööb punane panda oma toidusedeli täiendamiseks ka mitmesuguseid muid toite, näiteks tammetõrud, marjad ja kõrrelised, koos muru, hiirte, sisalike, tibude ja linnumunadega. Lisaks suurepärasele vaateväljale, lõhnale ja kuulmisele on Red Panda koonul ka pikad valged vuntsid, mis aitavad tal pimedas öösel tihedas taimestikus liikuda, kui ta kõige aktiivsemalt toitu otsib.

Punakanda kiskjad ja ohud

Tulenevalt asjaolust, et punased pandad asustavad kõrgmäestikus asuvaid mägimetsasid, on neil tegelikult vähem looduslikke kiskjaid, kui nad elaksid nõlvade all. Lumeleopardid ja martenid on ainsad Punase Panda röövloomad koos röövlindude ja väikekiskjatega, kes röövivad väiksemaid ja haavatavamaid poegi. Punase Panda suurim oht ​​on siiski inimestel, kes on seda liiki mõjutanud peamiselt oma uskumatult ainulaadsete elupaikade raadamise kaudu. Inimeste sissetungi, ebaseadusliku jahipidamise ja salaküttimise tõttu on Punase Panda populatsiooni arvukus drastiliselt vähenenud, kusjuures neid populatsioone on surutud ka eraldatud piirkondadesse. Selle üheks peamiseks murekohaks on see, et neid populatsioone ohustab siiski sugulus, mis viib nendes piirkondades vähem edukate isikuteni.



Punane Panda huvitavaid fakte ja funktsioone

Kõrgel mägises kliimas elamine tähendab, et punased pandad on hästi kohanenud oma tiheda karusnaha ja tekitaolise sabaga sooja hoidma. Päris külmadel päevadel on aga teada, et punased pandad päevitavad kõrgel varikatuses, et end päeval magades soojendada. 2001. aastal läbi viidud uuringust selgus, et 79% punastest pandadest teatas 100 meetri kaugusel lähimast veekogust, mis näitab, et hea veeallikas võib olla ka nende niigi rangete elupaiganõuete jaoks ülioluline. Tõendid viitavad ka sellele, et punase panda paljunemismäär on langenud, mis arvatakse olevat seotud toiduainete vähenemisega, mida nad söövad, et ellu jääda ja edukalt paljuneda.

Punase pandaga suhe inimestega

Punaseid pandasid on inimesed juba aastaid imetlenud, kuid paljud kogemused, mis meil nendega on, on loomaaedades ja loomade asutustes, kuna neid haruldasi ja varjatud loomi võib looduses uskumatult raske märgata. See on aga üks nende hukkumise tegureid, kuna üks India küla teatas, et 47 punast pandat võeti kinni ja müüdi kogu aasta loomaaedadele kogu maailmas. Inimeste sekkumine nende ainulaadsete ja spetsiaalsete elupaikade hulka arvatakse siiski olevat suurim põhjus punaste pandade arvu vähenemises kogu Himaalajas, kus metsade raiumine on peamiselt metsaraie näol üks peamisi süüdlasi. Nii nagu hiiglaslikul pandal, loodab ka punane pandas ellujäämiseks suuresti kõrgel asuvatest bambusemetsadest ja ilma nendeta pole tal enam kuhugi minna.

Punase Panda kaitse seisund ja elu tänapäeval

Praegu on punane panda kantud IUCNi punasesse nimekirja kui loomaliiki, mis on oma looduskeskkonnas ohustatud ja seetõttu on lähitulevikus tõsine väljasuremine. Looduses on hinnanguliselt vähem kui 3000 punast pandat, enamik neist elab rahvusparkides asuvatel väikestel kaitsealadel. Aasias, Euroopas ja Põhja-Ameerikas on loodud mitmeid vangistuses aretusprogramme, mis näivad nende töös suhteliselt edukad.

Kuva kõik 21 loomad, mis algavad tähega R

Kuidas öelda punast pandat ...
Bulgaaria keelpunane panda
Katalaani keelpunane panda
Tšehhi keelpunane panda
Taani keelpunane panda
Saksa keelVäike panda
InglisePunane panda
EsperantoVäike panda
Hispaania keelAiluruse kuld
Soome keelKultapanda
Prantsuse keelVäike panda
Heebrea keelpunane panda
Horvaadipunane panda
Ungari keelPunane kassikaru
Indoneesia keelPunane panda
Itaalia keelAiluruse kuld
Jaapani keelVäike panda
HollandiKleine panda
Inglisepunane panda
Poola keelVäike panda
Portugali keelpunane panda
Inglisepunane panda
Sloveeni keelKassipanda
Rootsi keelKassikaru
Türgi keelVäike panda
Vietnamlanepunane panda
Hiina keelpunane panda
Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia
  8. Punaste pandade kohta leiate siit: http://www.animalcorner.co.uk/wildlife/pandas/panda_red.html
  9. Red Panda faktid, saadaval siin: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/red-panda/
  10. Punase Panda dieet, saadaval siin: http://www.bearlife.org/red-panda.html
  11. Red Panda teave, saadaval siin: http://www.animalinfo.org/species/carnivor/ailufulg.htm
  12. Red Panda Conservation, saadaval siin: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/714/0

Huvitavad Artiklid