Panter

Pantri teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Carnivora
Perekond
Felidae
Perekond
Panthera
Teaduslik nimi
Panthera pardus, Panthera onca

Pantri kaitse staatus:

Ohustatud lähedal

Pantri asukoht:

Kesk-Ameerika
Põhja-Ameerika
Lõuna-Ameerika

Pantheri lõbus fakt:

Eelistab jahti öösel kui päeval!

Pantri faktid

Saak
Hirv, tapiir, metssiga
Noore nimi
Cub
Grupikäitumine
  • Üksildane
Naljakas fakt
Eelistab jahti öösel kui päeval!
Hinnanguline populatsiooni suurus
Teadmata
Suurim oht
Elupaikade kadu
Kõige eristavam omadus
Säravad smaragdrohelised silmad
Muud nimed)
Must panter, must leopard, must jaguar
Rasedusaeg
90 - 105 päeva
Elupaik
Mets, sood ja rohumaad
Kiskjad
Inimene, lõvi, hüään
Dieet
Kiskja
Keskmine pesakonna suurus
3
Elustiil
  • Öine
Üldnimi
Panter
Liikide arv
31
Asukoht
Aasia, Aafrika, Ameerika
Loosung
Eelistab jahti öösel kui päeval!
Grupp
Imetaja

Pantri füüsikalised omadused

Värv
  • Must
  • Tumepruun
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
71 miili tunnis
Eluaeg
12 - 15 aastat
Kaal
36kg - 160kg (79 naela - 350 naela)
Pikkus
1,1–1,9 m (43–75 tolli)
Seksuaalse küpsuse vanus
3 - 4 aastat
Võõrutamise vanus
3 kuud

Pantri klassifikatsioon ja areng

Panter (tuntud ka kui must panter) on suurte kasside perekonna liige, kelle emakeel on Aasias, Aafrikas ja Ameerikas. Panter pole iseenesest eristatav liik, kuid seda üldnimetust kasutatakse kõigi suurte kasside perekonna mustade kasside, eriti leopardide ja jaaguaride tähistamiseks. Panter on tabamatu ja võimas loom, kes on hästi kohanenud paljude elupaikadega kogu maailmas ja on teadaolevalt üks tugevamaid mägironijaid kõigist kaslastest. Kuigi Pantherit ei ole tehniliselt eraldi liigitatud, peetakse neid paljude jaoks ohustatuks nii leopardide kui ka jaguaride arvu vähenemise tõttu kogu nende looduslikus ulatuses.



Pantri anatoomia ja välimus

Panter kipub olema tumepruunist mustani ja on muidu identne kasside liikidega, kuhu ta kuulub. Ainus tõeline erand on USA kagupiirkonnast leitud Florida Panther, mis arvatakse olevat Cougari alamliik ja üsna harva tumepruuni värvi ning kipub olema pigem täpilise välimusega. Erinevalt leopardidest ja jaaguaridest pole Pantril pikki kere ega saba kohti, vaid selle asemel on läikiv tume karvkate. Pantrid on väikeste tugevate lõualuude ja smaragdroheliste silmadega peadega ning neil on enamasti tagumised jalad, mis on nii suuremad kui ka pisut pikemad kui ees. Suurte kasside perekonna liikmena ei ole Panther mitte ainult üks maailma suurimaid kasse, vaid ka võimeline möirgama, mida väljaspool seda rühma kuuluvad kassid ei suuda.



Pantri levik ja elupaik

Pantreid leidub looduslikult kolmel maailma mandril, nende asukoht sõltub sellest, kas tegemist on musta leopardi või musta jaguariga. Nii Aasias kui ka Sahara-taguses Aafrikas leidub 30 erinevat leopardi alamliiki ning Jaguari kunagise loodusliku levila laienedes kogu Kesk- ja Lõuna-Ameerikas ning isegi osades USA-s on Panterist saanud uskumatult kohanemisvõimeline loom, kes leidub paljudes erinevates elupaikades. Ehkki neid leidub kõige sagedamini troopilistes ja lehtmetsades, võib Pantrit leida ka nii soode kui ka rabamaade asustamisel koos rohumaade ja veelgi vaenulikumate aladega nagu kõrbed ja mäed. Koos paljude maailma suurimate kassidega on Panther looduses haruldasem peamiselt elupaikade kadumise tõttu metsade hävitamise tõttu.

Pantri käitumine ja elustiil

Panter on uskumatult intelligentne ja vilgas loom, keda looduses elavad inimesed näevad väga harva, kuna nad on üldiselt väga vaiksed ja ettevaatlikud loomad. Nende tumepruun karusnahk kamuflaažib Pantrit nii ümbritsevasse metsa kui muudab nad ööpimeduses peaaegu nähtamatuks. Panter on üksildane loom, kes tegeleb öise eluviisiga ja veedab suurema osa päevavalgustundidest ohutult puude otsas. Nagu nii leopard kui ka Jaguar, on ka pantrid uskumatud mägironijad ja nad mitte ainult ei puhka puudel, vaid suudavad ka valvsalt silma peal hoida. Panter on uskumatult võimas ja kartmatu loom, keda paljud kardavad, kuna nad on ka väga agressiivsed. Panter on väga territoriaalne, eriti mehed, kelle kodud ulatuvad paljude emaste kodudesse ja neid ohustab teine ​​isane.



Pantri paljundamine ja elutsüklid

Kuigi suureks kassiks on ainult kaks erinevat liiki, mida peetakse pantrideks, on leopardid ja jaaguarid tegelikult väga tihedalt seotud, hoolimata elamisest maailma erinevates osades. Mustad leopardid ja jaaguarid esinevad sageli ühes pesakonnas täpiliste poegadega, kusjuures emasloom sünnitab tavaliselt umbes 3-kuulise tiinusperioodi jooksul 2–4 poega (see on lihtne retsessiivne geen, mis muudab poegi mustaks ja kannatavaks mõlema vanema poolt). Panteripojad sünnivad pimedana ega ava silmi enne, kui nad on peaaegu kaks nädalat vanad. Nad on röövloomade suhtes uskumatult haavatavad, eriti kui ema on jätnud, kes peab nende toitu jahtima. Mõne kuu vanuseks saades hakkavad Pantheri pojad teda saaki otsima saatma ja ei jäta teda sageli enne, kui nad on ligi 2 aastat vanad ja endale territooriumi rajanud.

Pantri dieet ja saak

Panter on lihasööja loom ja kogu oma looduskeskkonnas üks kardetumaid ja võimsamaid kiskjaid. Öise katte all jahipidamine muudab Pantheri tumeda karvkatte peaaegu võimatuks märgata, mis tähendab, et see võib liikuda läbi džungli täiesti nähtamatu. Kuigi suurem osa nende jahipidamisest toimub tegelikult kohapeal, jahivad nad teadaolevalt ka puid, mis tähendab, et nad saavad oma saaki varitseda ülevalt. Pantri täpne toitumine sõltub sellest, kus maailmas ta elab, kuigi keskmise suurusega ja suured kasvusööjad moodustavad suurema osa paljude suurte kasside toidust. Loomi, sealhulgas hirvi, tüügassigu, metssiga, tapiiri ja antiloopi, jahivad kõik pantrid koos väiksemate liikidega nagu linnud ja küülikud, kui suuremat saaki napib.

Pantri kiskjad ja ähvardused

Jaguar on Ameerikas suurim kass ja seega on Uue Maailma pantrid oma keskkonnas kõige domineerivamad kiskjad. Aafrikas ja Aasias leitavaid röövivad aga aeg-ajalt teised suured kiskjad, nagu lõvid ja hienad, kuid kõige tavalisem kiskja ja suurim oht ​​kõigile pantritele on inimesed. Inimesed pole jahtinud neid haruldasi loomi mitte ainult suures osas oma looduslikust levialast, vaid ka elupaikade dramaatilise kadumise tõttu, eriti metsade hävitamise näol nii kasvava inimasustuse jaoks kui ka põllumajanduse jaoks. Suurte kasside populatsioonide arv väheneb kogu maailmas ja kui nad surutakse üha väiksematesse kodumaiste elupaikade taskutesse, muutuvad Pantrid veelgi haruldasemaks kui nad juba varem olid.



Panter huvitavaid fakte ja funktsioone

Ehkki tehniliselt peetakse teaduse järgi ainsateks tõelisteks pantriteks ainult musti leoparde ja jaguare, kasutatakse seda terminit ka kohalike elanike poolt nende kohalikes elupaikades mitmete teiste tumedate katetega kasside, sealhulgas puugide, tiigrite, puumade, ilveste ja bobkasside kirjeldamiseks. Must panter on Ameerika üks intelligentsemaid ja raevukamaid kiskjaid, nii et pantri pilti kasutatakse laialdaselt spordimeeskondade logona või maskotina. Mõni panter suudab tegelikult ujuda, kuigi mitte need, mis on leopardid, kuna Jaguaridel on teadaolevalt tõeline veearmastus. Need isikud mitte ainult ei eelista üleujutatud metsi, vaid veedavad märkimisväärselt palju aega jahutavas vees ujudes, mängides ja jahides.

Pantri suhe inimestega

Inimesed on jahtinud maailma suuri kasse nii trofeedena kui ka karusnahkade pärast eriti viimase paari sajandi jooksul. See põhjustas nii leopardide kui ka jaguaride elanike arvu tohutut vähenemist, kusjuures nende ajalooline leviala on tegelikult täielikult kadunud. Pantrid on ka suures osas Aasias, Aafrikas ja Ameerikas tugevalt elupaikade seisundi halvenenud, mis tähendab, et need raskesti tabatavad kiskjad on nüüd veelgi haruldasemad. Neid näevad väga harva inimesed, kes on Pantheri kohalolekust maale jäänud jälgede ja puude kriimustusjälgede tõttu teadlikud. Nad on tegelikult nii salakavalad, et Pantreid nimetatakse sageli „metsa vaimuks“.

Pantri kaitse seisund ja tänane elu

Kuigi teadus ei pea pantrit ise liigiks, on nii leopardid kui ka jaguarid kogu oma loodusliku levila ulatuses üha haavatavamad ja IUCN on need loetletud ohustatud liikidena. Tulenevalt asjaolust, et Musta pantri tootmiseks peavad paar geeni kandvad isikud paarituma ja selle tõenäosus väheneb koos elupaikade kadumisega, peavad paljud eluslooduse eksperdid neid loomi ohustatuks kogu maailmas.

Kuva kõik 38 loomad, mis algavad tähega P

Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia
  8. Pantri teave, saadaval siin: http://www.blackpantheranimal.com/black-panther-animal.php
  9. Pantri faktid, saadaval siin: http://www.facts-about.org.uk/animals-panthers.htm
  10. Pantherite kohta leiate siit: http://www.animalport.com/animal-information/black-panther-animal-information.html

Huvitavad Artiklid