Ööbik

Ööbiku teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Linnud
Tellimus
Passeriformes
Perekond
Muscicapidae
Perekond
Luscinia
Teaduslik nimi
Luscinia Magarhynchos

Ööbiku kaitse staatus:

Vähim mure

Ööbiku asukoht:

Aafrika
Aasia
Euraasia
Euroopa

Ööbiku faktid

Peamine saak
Puu, pähklid, seemned, putukad
Eristav tunnus
Väike keha suurus ilma märgisteta ja õhuke nokk
Tiibade siruulatus
20cm - 22cm (7,9 - 9 tolli)
Elupaik
Avatud metsad ja tihnikud
Kiskjad
Rotid, kassid, sisalikud
Dieet
Kõigesööja
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Puu
Tüüp
Lind
Keskmine siduri suurus
3
Loosung
Nimega üle 1000 aasta tagasi!

Ööbiku füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Niisiis
Nahatüüp
Suled
Tippkiirus
18 mph
Eluaeg
1 - 3 aastat
Kaal
15g - 22g (0,5oz - 0,7oz)
Pikkus
14–16,5 cm (5,5–6,5 tolli)

Ööbik on väike linnuliik, kes arvatakse ametlikult olevat rästaste sugukonda. Ööbikut peetakse ekslikult robiniks, kuna ööbik on umbes sama suur ja naissoost robin sarnaneb välimuselt ööbikule.



Ööbik on hommikune lind ja ööbikut võib sageli kuulda, kui ta koidikul seda valju laulu laulab. Linnapiirkondades laulab ööbik koidikul veelgi valjemaks, et korvata lisamüra.



Ööbik pesitseb suvekuudel loomulikult Euroopa ja Aasia metsades ning ööbik rändab seejärel talveks Aafrikasse, kus on soojem kliima. Ööbik naaseb kevadel taas põhja pesitsema.

Ööbik on arvatavasti nime saanud enam kui 1000 aastat tagasi, öölind tähistab öösel öölauljatari anglosaksi keeles. Ööbik sai nime tänu sellele, et ööbikut kuuleb sageli laulmas nii öösel kui ka päeval. Arvatakse, et just üksikud (paarita) isased ööbikud laulavad öösel, et proovida kaaslast meelitada.



Ööbikud on väikesed linnud, kelle keskmine täiskasvanud ööbik on umbes 15 cm kõrgune. Ööbikul on tavalised pruunid suled, mis katavad selle keha ja on teada, et sellel on punase küljega saba.

Ööbikud on kõigesööjad linnud, kes toituvad puuviljade, seemnete, putukate ja pähklite segust. Ööbikutel on looduslikus keskkonnas palju kiskjaid peamiselt väiksuse tõttu. Ööbiku kiskjate hulka kuuluvad imetajad nagu rotid, rebased ja kassid ning roomajad nagu suured sisalikud ja maod. Ööbikuid jahivad ka suured röövlinnud.

Ööbikud elavad Euroopas ja Aasias paksudes metsades ja metsas, välja arvatud need, mis asuvad kaugel põhjas. Hoolimata nende looduslikes elupaikades leiduvast ööbikute suurest arvust, võivad ööbikud olla lindudel sageli raskesti märgatavad. Ööbikuid saab nende valju laulmise tõttu hõlpsasti kuulda, kuid neid nähakse tiheda lehestikus peidus sageli peidus.



Ööbikud paaruvad kevadel ja emane ööbik ehitab maapinna lähedale tihedasse tihnikusse tassikujulise pesa. Ööbiku pesad on sageli välismaailma eest väga varjatud ning need koosnevad okstest, lehtedest ja rohust. Emane ööbik muneb siduri kohta 2–5 muna ja ööbikupojad kooruvad vaid paarinädalase inkubatsiooniperioodi järel.

Ööbikud läbivad igal aastal tohutuid vahemaid, et rännata põhja ja lõuna vahel. Ööbiku keskmine eluiga on umbes kaks aastat, ehkki mõned ööbikulised (eriti vangistuses olevad ööbikud) elavad teadaolevalt palju kauem.

Ööbikud on nimetatud seetõttu, et nad laulavad sageli nii öösel kui ka päeval. Seda nime on kasutatud juba üle 1000 aasta, olles väga äratuntav isegi selle anglosaksi vormis - ‘nihtingale’. See tähendab ‘öölauljatar’. Varased kirjanikud eeldasid, et naine laulis, kui see on tegelikult mees. Laul on vali, muljetavaldava hulga vilede, trillide ja kohmetustega. Selle laul on öösel eriti märgatav, sest vähe teisi linde laulab. Seetõttu sisaldab see nimi mitmes keeles ööt.

Öösel laulavad regulaarselt ainult paaristamata isased ja öine laul on tõenäoliselt kaaslase ligimeelitamiseks. Eeldatakse, et linnu territooriumi kaitsmisel on laulmine koidikul, tunnil enne päikesetõusu. Ööbikud laulavad linna- või linnalähedases keskkonnas veelgi valjemini, et taustamürast üle saada. Loo kõige iseloomulikum tunnus on tugev vilistav crescendo, mis puudub Thrush Nightingale'i laulust. Sellel on konnataoline häirekõne.

Vaata kõiki 12 loomad, mis algavad tähega N

Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Lindude entsüklopeedia

Huvitavad Artiklid