Must ninasarvik

Musta ninasarviku teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Perissodactyla
Perekond
Rhinocerotidae
Perekond
Diceros
Teaduslik nimi
Diceros Bicornis

Musta ninasarviku kaitse staatus:

Kriitiliselt ohustatud

Must ninasarvik Asukoht:

Aafrika

Musta ninasarviku faktid

Peamine saak
Muru, puu, marjad, lehed
Elupaik
Troopiline võsamaa, rohumaa ja savannid
Kiskjad
Inimesed, metsikud kassid
Dieet
Taimetoiduline
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Rohi
Tüüp
Imetaja
Loosung
Sarved võivad kasvada 1,5 meetrini!

Musta ninasarviku füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Valge
Nahatüüp
Nahk
Tippkiirus
40 miili tunnis
Eluaeg
45-50 aastat
Kaal
800–1 400 kg (1800–3 100 naela)
Pikkus
3,3–3,6 m (11–12 jalga)

Sellise rahvastikugaüks miljon20. sajandi alguses on must ninasarvik kriitiliselt ohustatud



Kunagi hulkus must ninasarvik Aafrikas üle tohutu levila, kuid raske salaküttimine on viinud liigi väljasuremise äärele. Täna näeb must ninasarvik oma populatsiooni taastumas ja taandub aeglaselt riikidesse ja keskkondadesse, kust liigid viimastel aastakümnetel kadusid.



Uskumatu must ninasarvik Faktid!

  • Kuigikriitiliselt ohustatud, mustade ninasarvikute populatsioonid on taastunud pärast 1993. aastal hinnanguliselt 2475 isendi madalaima löögi saavutamist.
  • San Diego loomaaed teatab mustast ninasarvikustsuudab tabada 40 miili tunnis (64 km / h), muutes selle üheks kiiremaks suureks loomaks kogu Maa peal!
  • Samal ajal kui mustade ninasarvikute populatsioonid on taastumas, onLääne musta ninasarviku alamliik kuulutati välja surnuksaastal 2011

Must ninasarvik Teaduslik nimi

Musta ninasarviku teaduslik nimi onDiceros bicornis. Diceros on tuletatud kreeka keelest ja tähendab 'kahte sarvest'. Bicornis tähendab taas 'kahte sarvest', kuid on ladina keeles. Must ninasarvik on üks kolmest ninasarvikuliigist, millel on kaks sarve (lisaks valge ja Sumatran ninasarvikud).



Must ninasarvik Välimus

Must ninasarvik (tuntud ka kui konksuhuulised ninasarvikud) on suur liigid kohta ninasarvik emakeelena Aafrika . Vaatamata nimele, must ninasarvik on tegelikult üsna kerge värv enamiku mustadega ninasarvik isikud, kellel on valge või hall nahk.

Must ninasarvik kaalub 800–1400 kg (1800–3 100 naela). Keskmiselt kaaluvad mustad ninasarvikud teiste Aafrika ninasarvikuliikide - valge ninasarviku - suurusest alla poole. Nende kaal sarnaneb Aasias asuva Jaava ninasarvikuga.

Mustade ninasarvikute kõige eristatum füüsikaline omadus on nende ülahuul, mis on kolmnurkne ja arenenud, et aidata liikidel põõsastest ja põõsastest süüa. Lisaks on mustade ninasarvikute ülaosas palju väiksem “küür” kui valgetel ninasarvikutel.



Musta kõrvad ninasarvik neil on helide tuvastamiseks suhteliselt lai pöörlemissagedus ja suurepärane lõhnataju. Suhteliselt halva nägemisega laeb must ninasarvik aga kaitsemehhanismina ehmatades sageli. Mustad ninasarvikud on näinud laadimas objekte alates puudest, autodest kuni mööduvate rongideni.

Must ninasarviku sarv

Mustal ninasarvikul on eesmine sarv, mis võib ulatuda keha suuruse suhtes uskumatult pikkadeks. Kui enamik musta ninasarviku sarvedest ei ületa 24 tolli (61 cm), oli kõigi aegade pikim musta ninasarviku sarv 55 tolli (140 cm)!

Musta ninasarviku tagumine sarv on üldiselt väiksem. Nagu kõik ninasarvikud, on ka musta ninasarviku sarved valmistatud keratiinist - valgust, mida leidub ka sõrmeküüntes ja juustes - ning see on ülitugev. Lisaks kaitsele pakuvad mustad ninasarviku sarved hirmutust ja võivad aidata loomal söötmise ajal juuri välja kaevata ja isegi oksi murda.

Peamine põhjus, miks mustade ninasarvikute populatsioon on vähenenud, on salaküttimine tema sarve pärast.

Must ninasarvik Käitumine

Võrreldes valge ninasarvikuga on must ninasarvik palju üksildasem loom. Mustade ninasarvikute seltskondlikkus erineb nende elupaigast. Avatud savannides võib liike palju rohkem levitada, ühe musta ninasarviku ulatus on kuni 100 ruutkilomeetrit. Tihedamas taimestikus võib nende leviala kahaneda ühe ninasarvikunijaoksruutkilomeeter.

Must ninasarvik Elupaik

Ajalooliselt must ninasarvik oli ulatuslik leviala kogu kesk- ja idaosas Aafrika riikides, sealhulgas Keenia , Tansaania , Kamerun , Lõuna-Aafrika , Namiibia , Zimbabwe ja Angola .

Kuigi mustade ninasarvikute leviala oli kogu 20-s dramaatiliselt vähenenudthsajandil viiakse see nüüd tagasi riikidesse, kus see varem oli välja surnud. Näiteks 2017. aastal taastati Rwandasse 18 musta ninasarvikut pärast seda, kui nad olid kümme aastat varem riigist kadunud.

Kliima mustad ninasarvikud elavad võivad alamliikide lõikes erineda. Edela-must ninasarvik on rohkem kohandatud kuivade savannidega. Puittaimi eelistava liigina eelistab must ninasarvik põõsaste ja lehttaimedega keskkondi. Selle eeltõmbuv ülahuul aitab põõsastest ja kõrgemast taimestikust kinni haarata.

Musta ninasarviku populatsioon - mitu musta ninasarvikut on alles?

Täna must ninasarvik on 'kriitiliselt ohustatud' loom. Suures osas 20-stthsajandil nägi see rahvaarvu kiiret langust. Kuid tänu jätkuvatele kaitsepüüdlustele on selle populatsioon 1990. aastate alguses madalseisust taastunud.

Musta ninasarviku populatsiooni hinnangud ajas

1900: 1 000 000

1960. aastad: 70 000

1980: 10 000 kuni 15 000

1993: 2475

2004: 3600

2018: 5500

Kui ajalooliselt leiti musta ninasarvikut peaaegu kogu Sahara-tagusest Aafrikast väljaspool Kongo basseini, on tänapäeval selle populatsioon piiratud väheste riikidega. Maailma loodusliku loodusfondi andmetel on 98% elanikkonnast vaid neljas riigis: Lõuna-Aafrikas, Keenias, Zimbabwes ja Namiibias.

Lääne-musta ninasarviku väljasuremine

Alles hiljuti oli musta ninasarviku neli säilinud alamliiki:

  • Edela-Lääne must ninasarvik
  • Ida must ninasarvik
  • Lõuna-keskne must ninasarvik
  • Lääne must ninasarvik

1997. aasta seisuga oli hinnanguliselt järele jäänud vaid 10 lääne musta ninasarvikut. 2001. aastal tehtud järeluuring oli liigi viimane vaatlus ning see kuulutati ametlikult 2011. aastal väljasurnuks.

Lääne must ninasarvik hulkus kunagi üle Nigeeria, Kameruni ja Tšaadi. Võimalik, et mustad ninasarvikud võidakse kunagi nendesse riikidesse taastada, kuid nende taasasustamine toimub erinevate mustade ninasarvikute alamliikide kaudu.

Musta ninasarviku dieet

Must ninasarvik on taimtoiduline loom see tähendab, et see hoiab end puhtalt taimepõhiselt dieet . Mustad ninasarvikud sirvivad tihedalt taimestikus savannis lehti, õisi, pungi, puuvilju, marju ja juuri, mille nad sarvedega maast üles kaevavad.

Aafrika ajakirja Journal of Ecology uuringus leiti, et kolmes erinevas rahvuspargis elavad mustade ninasarvikute populatsioonid söövad 51, 53 ja 41 taimeliiki. Siiski leiti, et igas pargis oli enamus mustade ninasarvikute dieedist pärit vaid kolme tüüpi taimedest.

Kõige levinumad mustade ninasarvikute poolt söödavad taimed on: zygophyllums, teatud tüüpi lilleline kääbuspõõsas. Acacia mellifera, okkaline põõsas. Ja Euophorbia rectirama, mahlane lehtedeta ja selgroota põõsas, mille kõrgus on 1 meeter (3 jalga).

Must ninasarvik Kiskjad

Tänu oma suurele suurus , musta ninasarviku ainus tõeline kiskja looduses on suured metsikud kassid nagu näiteks lõvid see tahe saak mustadel ninasarvikvasikatel ja nõrkadel isenditel. Inimesed on suurim oht mustani ninasarvik kuna neid on sarvede eest otsitud väljasuremise äärele

Must ninasarvik Paljundamine ja elutsüklid

Must ninasarvik on üksik loom ja tuleb paaritamiseks kokku ainult teiste mustade ninasarvikutega. Emane must ninasarvik sünnitab ühe vasika pärast a rasedusaeg see on üle aasta (umbes 14-16 kuud). Maailma Looduse Fond teatab, et kõige pikem tiinusperiood oli 478 päeva, see on 70 päeva lühem kui kõige pikem täheldatud valge ninasarviku tiinusperiood.

Must ninasarvik vasikas püsib ema juures kuni vähemalt 2-aastaseks saamiseni ja piisavalt suur, et iseseisvaks saada.

Arvatakse, et mustad ninasarvikud elavad looduses kuni 35–45 aastat, vanim vangistuses olev must ninasarvik elas 52-aastaselt, enne kui suri Hiroshima loomaaias 2018. aastal.

Mustad ninasarvikud loomaaedades

2018. aasta seisuga oli 61 loomaaias 184 musta ninasarvikut. See teeb mustast ninasarvikust loomaaedades leitud levinuima ninasarviku pärast teist.

Valige loomaaiad, kus näete musta ninasarvikut isiklikult!

  • Potter Parki loomaaed (Lansing, Michigan): oli must ninasarvik nimega Doppsee, sündinud 2019. aasta aprillis
  • Saint Louisi loomaaed: 2019. aasta seisuga oli selles loomaaias sündinud 10 musta ninasarviku vasikat
  • Lincolni pargi loomaaed (Chicago, Illinois): tervitas uut vasikat 2019. aasta märtsis.

Musta ninasarviku faktid

  • Must ninasarvik naaseb ligi 50 aasta pärast!
    • 2017. aasta oktoobris allkirjastasid Lõuna-Aafrika ja Tšaadi valitsused vastastikuse mõistmise memorandumi 6 musta ninasarviku kolimiseks Tšaadi. Must ninasarvik registreeriti riigis juba 1972. aastal. Kui musta ninasarviku leviala on viimase 100 aasta jooksul märkimisväärselt vähenenud, siis tänu taassissetoomisele alates 2017. aastast on see liik 12 Aafrika riigis.
  • Uuenduslikud viisid salaküttimise lõpetamiseks?
    • 2015. aastal kuulutati välja Pembient-nimeline ettevõte, mille ninasarviku sarvede 3D-printimise missioon oli turgude üleujutamine ja ninasarvikute sarvede hinna langetamine. Teiste strateegiate kohaselt on ninasarviku sarved suremas roosad, et neid alavääristada.
  • Lahkusid kõige ohustatumad alamliigid
    • Pärast seda, kui Lääne must ninasarvik kuulutati 2011. aastal välja surnuks, on kõige ohustatumad ülejäänud alamliigid Ida mustad ninasarvikud. Alates 2010. aastast on IUCN hindab järelejäänud rahvaarvuks 740.
Vaata kõiki 74 loomad, mis algavad tähega B

Huvitavad Artiklid