10 uskumatut tavapärast fakti

4. Harilikud loonid on lihasööjad

Harilikud loonid on lihasööjad ja jahivad kalu.

Mike Baird / Creative Commons

Need vesi linnud söövad palju kala ning on asjatundlikud sukeldujad ja jahimehed. Kala, mida harilikud loobid söövad, sõltub sellest, kus nad sel ajal elavad. Ookeani lähedal söövad tavalised loorid lesta, heeringat, kivikala , ja meriforelli. Ühine loon tahe söö bassi , ahvenat, haugi, päikesekala ja forelli, kui nad elavad magevee lähedal.



Need linnud alustavad jahti, pannes oma pea veepinna alla ja otsides saaki. Kui nad oma sihtmärgi märkavad, saavad nad sukelduda sügavus kuni 200 jalga seda püüdma. Need linnud neelavad väikesed kala terve, kuid kannab suuremat kala a koht kus nad saavad aeglaselt süüa.



5. Reostus kujutab endast suurt ohtu tavalisele loomastikule

Veereostuse tõttu on idaosas tavaliste loonide populatsioon Põhja-Ameerika on täielikult kadunud. Huvitaval kombel eelistavad mõned tavalised loonid elada saastunud veeallikate läheduses. Oletame, et veelind koorus saasteallika lähedal ja kasvas seal üles. Sel juhul otsivad nad sarnaselt saastunud veeallikat, et hiljem oma elus läheduses pesitseda, mis on kahetsusväärne tavaline loon.

Nad teevad seda isegi siis, kui järves on vähe kalu või kehvad tingimused nende tibude jaoks. Kuid vaatamata sellele kohutavale olukorrale loetleb Rahvusvaheline Looduskaitseliit hariliku lonka kui 'kõige vähem muret tekitav'. Täiendav oht, millega need veelinnud silmitsi seisavad, on nende munade varastamine väikeste poolt. imetajad .



6. Tavalistel loonidel on paarituspartnerid

Tavalised loonid on monogaamsed, mis tähendab, et igal aastal on sama isas- ja emane tõug. Need linnud elavad umbes kümme aastat ja sigivad tavaliselt kord aastas. Loons ka tavaliselt ainult muneda kaks muna , mis on veelindude jaoks minimaalne, sest mõned liigid munevad kuni 13 aastas. Harilikud loonid ehitavad oma pesad tavaliselt selle lähedale vee äär ja kasutage pulgakesi, pilliroogu ja rohtu.

Nad eelistavad jääda samale pesale või pesitsuspaika kogu elu, kuid isasloom liigutab pesa, kui neid ohustavad kiskjad. Need vesi linnud saavad suguküpseks kaheaastaselt , ja mõlemad vanemad jagavad tibude haudumist ja toitmist. Tibud õpivad ujuma ja sukelduma nädala vanuselt ning lendama kolmekuuselt.

7. Üldised faktid: igas Kanada rahakotis

Hariliku loori silmad on talvel hallid ja suvel punased.

Art Weber – avalik domeen



1986. aastal plaanis Kanada kuninglik rahapaja välja anda uue dollariversiooni, mille ühel küljel oli kuninganna Elizabethi nägu ja teisel pool kaks reisijat kanuuga. Ametivõimud kiitsid heaks, kuid kahe reisijaga vormid kadusid nädal enne müntide tootmist.

Kanada kuninglik rahapaja otsustas teha hariliku looga vormi viimase hetke . Need mündid on Kanadas fännide lemmikud; mõned inimesed isegi arvavad, et neil on vedanud. Harilikku looni ei tähistata mitte ainult Kanadas, vaid ka riigis Minnesota . 1961. aastal võttis Minnesota osariigi linnuks hariliku loori.

8. See vesilinnu silmad muudavad värvi

Talvel hariliku lutsu silmad muuta tuhmhalliks värviks . Seejärel muutuvad nende silmad kevad- ja suvekuudel elavaks karmiinpunaseks. Me ei tea, miks see juhtub, kuid teadlased ennustavad, et see muutus toimub veealuse nägemise parandamiseks või kaaslaste meelitamiseks.

9. Tavalised loonid söövad kive

Need vesi lindudel pole hambaid , nii et nad ei saa oma toitu närida. Tavalised loonid tarbivad toitu tervelt alla neelates või lihatükke ahmides. Tervikliku toidu tarbimine muudab seedimise keeruliseks, mistõttu need veelinnud neelavad kive. The harilik loon neelab toidu jahvatamiseks väikeseid veerisid nende kõhus, aidates seedimist – veel üks kummaline levinud loon fakt.

10. Common Loon vajab lennurada

Enamik loonisid ei saa maismaal õhku tõusta ja peavad tiibu lehvitades jooksma veepinnal.

iStock.com/Tammi Mild

Veel üks põnev lõbus fakt on see, et nad on tugevad lendajad ja võivad saavutada lennukiiruse 70 miili tunnis. Kuid kuna nad on rasked ja nende jalad asetsevad kehal kaugel, vajavad nad enne õhkutõusmist veidi maandumisrada. Enamik loonisid ei saa maismaal õhku tõusta ja peavad tiibu lehvitades jooksma veepinnal. Nad teevad seda umbes 100 jalga kuni veerand miili, enne kui õhku tõusevad ja õhku tõusevad.

Järgmisena – Water Birds Rock

  • Part
  • Muskuspart
  • 10 suurimat parti maailmas
  • Sinpard vs part: millised on erinevused?
  • Luik vs part: 5 peamist erinevust

Jaga seda postitust saidil:

Huvitavad Artiklid