Heron

Heroni teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Linnud
Tellimus
Ciconiiformes
Perekond
Ardeidae
Teaduslik nimi
Ardeidae

Heroni kaitse staatus:

Vähim mure

Heroni asukoht:

Aafrika
Aasia
Euraasia
Euroopa
Põhja-Ameerika
Okeaania

Heroni faktid

Peamine saak
Kalad, putukad, limused
Eristav tunnus
Pikad õhukesed jalad ja terav nokk
Tiibade siruulatus
150 cm - 195 cm (60 - 77 tolli)
Elupaik
Märgalade piirkonnad
Kiskjad
Rebane, naarits, pesukaru
Dieet
Kiskja
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Kala
Tüüp
Lind
Keskmine siduri suurus
4
Loosung
Asutab märgalasid kogu maailmas!

Heroni füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Suled
Tippkiirus
40 miili tunnis
Eluaeg
15 - 20 aastat
Kaal
1,5 kg - 3 kg (3,3 - 6,6 naela)
Kõrgus
85cm - 140cm (34 - 55 tolli)

Heron on suur linnuliik, kes asustab märgalasid ning järvede, tiikide ja jõgede lähedal asuvaid alasid. Mõningaid hariliku liigi liike nimetatakse ka sidruniteks ja kibedateks, selle asemel, et neid kutsuda.



Üle maailma on märgaladel asustatud 64 erinevat hariliku liiki. Harilikke haigeid leidub tavaliselt Euroopas ja Põhja-Ameerikas koos parasvöötme piirkondadega Aafrikas, Aasias ja Austraalias. Harilikke ajusid aetakse segamini teise suure linnuliigiga varrega, kuid tõsiasi, et haigrud lendavad kaelaga pigem sirutatuna kui sirutatuna, on peamine erinevus haigrute ja varte vahel.



Suur sinihaik leidis asustavat osa Põhja-Ameerikast ja nii kaugele läände kui Galapagose saared on maailma suurim haigliik ja võib mõõta ligi meetri kõrgust. Maailma väikseim harilik liik on vähem kui 50 cm pikkune roheline. Roheline harilik harilik harilik on kõige sagedamini Põhja-Ameerikas ja Kesk-Ameerikas ning mõnikord Hawaiil.

Kõik 64 erinevat hariliku liiki on oma keha kuju poolest väga sarnased, kuid mitte suuruse ja värvusega. Kõigil kurgedel on pikad teravatipulised nokad, mis aitavad neil kalu veest välja haarata, samuti pikad kaelad ja õhukesed, pikad jalad, mis mõlemad on haigrule kasulikud, kui ta elab oma mereäärset eluviisi. Haigel on ka tohutud tiivad, mis võivad olla peaaegu kahekordsed kui tema keha.



Harilik on lihasööja linnuliik, kes toitub peamiselt kaladest. Heronid röövivad ka mitmeid teisi väikeloomi, sealhulgas kahepaiksed, molluskid, maod, putukad ning isegi väikesed imetajad ja linnud. Haar kasutab oma pika teravnokaga saaki veest või maast välja.

Suure suuruse tõttu on heeringas märgalade keskkonnas vähe looduslikke kiskjaid. Rebased, kährikud, naaritsad ja nirkid on kõige tavalisemad röövloomad, kuna nad röövivad peamiselt haige ja nende poegade mune kui täiskasvanud haige ise.

Mõned hariliku hariliku liigi sugukonnad pesitsevad teadaolevalt kolooniates, kuid enamik harilikke harilikke liike liigub iseseisvalt tavaliselt veekogude lähedal metsas. Haigrid ehitavad oma pesad kõrgetesse puudesse, et munad oleksid ohutud maa peal olevate kiskjate eest. Hariliku pesa ehitab kuivadest lehtedest ja okstest nii isas- kui emane. Emaslind muneb siduri kohta keskmiselt 4 muna, mis kooruvad pärast umbes kuu pikkust inkubatsiooniperioodi. Nii isas- kui emaslind aitavad munarakke inkubeerida ja toidavad pisikesi harilikke tibusid. Harilikud elavad kuni 25 aastat.

Harilikke ei peeta ohustatud ega ohustatud loomadeks, kuigi on tõstatatud muret terviseriskide pärast maailma hariliku heeringa populatsioonidele. Reostus on paljude loomapopulatsioonide vähenemise peamine tegur kogu maailmas ning veereostus võib hävitavalt mõjutada kalu, mida haug sööb.



Vaata kõiki 28 loomad, mis algavad tähega H

Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Lindude entsüklopeedia

Huvitavad Artiklid