Avocet

Avoceti teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Linnud
Tellimus
Charadriiformes
Perekond
Recurvirostridae
Perekond
Recurvirostra
Teaduslik nimi
Recurvirostra

Avoceti kaitse staatus:

Vähim mure

Avoceti asukoht:

Aasia
Euraasia
Euroopa
Põhja-Ameerika
Okeaania
Lõuna-Ameerika

Avoceti faktid

Peamine saak
Putukad. Kalad, koorikloomad
Eristav tunnus
Pikk kõver nokk ja silmatorkav sulestik
Tiibade siruulatus
77cm - 80cm (30 - 32 tolli)
Elupaik
Parasvöötme märgalad
Kiskjad
Koerad, kassid, stoutid
Dieet
Kiskja
Elustiil
  • Parv
Lemmik toit
Putukad
Tüüp
Lind
Keskmine siduri suurus
4
Loosung
On kumera, ülespoole pööratud nokaga!

Avoceti füüsikalised omadused

Värv
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Suled
Tippkiirus
25 mph
Eluaeg
10 - 15 aastat
Kaal
140g - 400g (5oz - 14oz)
Pikkus
42–45 cm (16–18 tolli)

Avocet on teatud tüüpi kahlulind, mida leidub kogu maailma soojemas kliimas mudaravil. Avotsetti on neli erinevat liiki, milleks on Pied avocet, Ameerika avocet, punakaelaline ja Andide avocet.



Avotsetti leidub tavaliselt ranniku lähedal asuvates vesistes elupaikades, sealhulgas soodes, märgalades ja soos. Avotseti täpne elupaik sõltub liigist, kuna Pied avocet leidub Euroopas ja Aasias, Ameerika avocet on Põhja-Ameerika Vaikse ookeani rannikul, punakaelaline avotsett Austraalias ja Andide avocet looduslikult pesitsemas kõrgel Andide mägedes.



Avotsett on väga iseloomuliku välimusega lind tänu sellele, et avotsetil on pikk ja õhuke, ülespoole suunatud nokk, mille ta pühib veest küljelt küljele toidu püüdmiseks. Nagu teistel kahlajatel, on ka avocetil madalad jahipidamisel pikad jalad ja võrkjalad.

Avotsett on suhteliselt suur ja jõuline linnuliik, mis sageli hirmutab teisi linde oma kohalt lahkuma. Avotsetid on suhteliselt seltskondlikud linnud ja neid võib sageli näha lendamas, jahtimas, rändamas ja pesitsemas suurtes parvedes.



Avotsett on lihasööja loom, kes toitub ellujäämiseks peamiselt putukatest ja teistest väikestest selgrootutest. Avotsetid toituvad ka vees jahtides väikestest kaladest, koorikloomadest ja isegi paaritu kahepaiksest.

Suhteliselt suure suuruse tõttu on avotsetil oma looduslikus keskkonnas piiratud arv kiskjaid, kusjuures koerad, kassid, hoiud ja nastid on avotseti tibude ja munade peamised kiskjad.

On teada, et avotsetid paljunevad avatud maa peal, tavaliselt vee lähedal. Emane avotsett muneb umbes 4 muna, mida mõlemad vanemad inkubeerivad, kuni nad kuu aega hiljem kooruvad. Mõlemad vanemad põetavad Avocet-tibusid, kuni nad põgenevad (pesast minema lendavad) vanuses 4–6 nädalat.

Täna näib, et avocet edeneb eriti Ühendkuningriigis, kus on tehtud ulatuslikke konserveerimistöid, et proovida ehitada avocet populatsiooni pärast selle hävimist Suurbritannias 1800ndatel. Täna on avocet ka RSPB (kuninglik linnukaitse selts) logol.



Vaata kõiki 57 loomad, mis algavad tähega A

Kuidas öelda Avocet kohas ...
Saksa keelAvotsetid
IngliseAvocet
Hispaania keelRecurvirostridae
Prantsuse keelAvocette
Soome keelAvosetiit (hõim)
Türgi keelMõõgavill
Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Lindude entsüklopeedia

Huvitavad Artiklid